Chilensk kosthållning!

Vi drack tesito hemma hos tia i förrgår och tia såg då hur jag bredde på ett tjockt lager med smör på (i ärlighetens namn var det bordsmargarin som serverades) Mayas smörgås och hon undrade varför eftersom det är farligt och man blir tjock av mycket smör. Jag försökte så gott jag kunde förklara att jag inte alls tror att det är farligt med mycket smör för barn och att jag dessutom tror att margarin är farligt eftersom det är kemiskt och kroppen inte känner igen ämnena medan smör är naturligt. Dessutom så behöver barn mer fett i sin kost och Maya är så tunn och liten och behöver verkligen extra smör.

Vad som dessutom är så märkligt är att folk här reagerar över en sådan sak som smör på smörgåsen. Att man sedan äter friterad mat flera gånger i veckan, äter massor av majonäs till nästan alla måltider och sköljer ner allt med läsk både barn som vuxna, det är inte konstigt alls.

Vi har varit ganska tydliga med att vi inte vill att tjejerna ska erbjudas sockriga saker hela tiden och jag vet att familjen här försöker respektera det även om det är helknäppt i deras ögon. För ett tag sedan så satt Maya och knaprade på något i tias kök och när jag frågade vad det var så plockade tia fram ett paket med så kallade müsli bars och påpekade noga för mig att det här var inget godis utan ett bra mellanmål. Nu lär jag saken bero men hur kan man tro att en sådan är nyttig? Det är bara en vanlig kaka fast med en förpackning som lurar en att tro att det är ett hälsosamt val. Den bestod av rispuffar och klistrig sirap/socker med ett överdrag av mörk choklad. Några viktiga vitaminer var visst tillsatta också. Maya tyckte inte om den ens så det blev till att slänga det nyttiga mellanmålet...




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0