Konsten att laga mat i Chile!
Utbudet här är så torftigt. I stora matbutiken har man en hylla med 'internationell mat' och där hittar man tacos. Tacos?! Visserligen är det mexikanskt men jag tycker inte att det hör hemma på specialhyllan med internationell mat. Dessutom står det några dammiga paket med couscous och några paket nudlar. Det är allt. Vidare finns det knappt några ostar att få tag på, mer än ett par färdigskivade hårdostar. Jag har sett en enda grönmögelost och fetaost eller halloumi har jag inte sett. Kryddhyllan är totalt oinspirerande och bulgur, matvete och dylikt är bara att glömma. Ingen creme fraiche, grädden är vispad och tjock, ingen turkisk yoghurt. Bla bla bla.
Jag skulle gärna laga min fantastiska linsgryta med röd curry men röd curry finns inte att få tag på och inte heller röda linser... Jag tror det blir en burgundisk köttgryta istället med potatismos, inte så banbrytande kanske men gott. Men jag är också inne på att laga saffranscouscous med en Gambiansk (eller gambisk?) köttgryta smaksatt med jordnötssmör. Min familj kanske minns att jag bjöd på det på Lindas födelsedag? Dock behöver jag få receptet på det från Annas kokbok eftersom jag inte hittar det på nätet... Skype imorgon mamma?
Fasikens, satte på datorn så snabbt som möjligt imorse men inte var ni online, men nu ser jag att du har gjort ett inlägg strax innan jag loggade in. Blir inget Skype för mig ikväll, jag och Embla följer med mamma och pappa till landet för en övernattning. Hoppas på en skogstur med mycket svamp. Det ska i alla fall vara fint väder hela helgen. Faktiskt har hela september varit ganska fantastisk, sol i princip varje dag och närmare 20 grader frampå dagen. Men det flaggas för höst ganska snart, känns dock inte lika jobbigt när man har haft en så bra månad.
Trist med maten förresten. Du och jag behöver ju variation! Kan tänka mig att Ture skulle älska matkulturen i Chile dock. Han tycker jag är rätt besvärlig med mitt krav på variation. Jag röstar i alla fall på maträtten du bjöd på när jag fyllde år, var urgott!
Puss på er ALLA!
Ja det är fantastiskt att vi kan välja på så många olika ingredienser och matkulturer här i gamla Svedala nuförtiden. Vi har haft en fantastisk svamphelg hos ma och pa. Vi plockade en hel låda med trattisar och ganska mycket gula kantareller också. Solen sken och vi kunde sitta ute och äta mormors goda köttgryta. Nu har vi precis ätit varma mackor med kantarellstuvning och Embla och Linda blir kvar över natten. Pappa är helt uttröttad av att ha rensat svamp i flera timmar men det känns gott att ha ett rejält förråd hela vintern. Trattisarna ligger för torkning på övervåningen och om jag kommer ihåg kan jag ta med lite till er när vi kommer. Så kan vi göra en god köttgryta!
Puss och kram
Mamma, det låter gott men jag tvivlar på att du får ta in svamp i landet? Jag är rätt säker på att det är förbjudet...